Seminarer

Her er et samlet overblik over seminarer på Sommercamp 2024. Der kan komme flere til, så oversigten opdateres løbende.

Søndag den 14. juli

Fadervor
Kl. 13.30 - Auditoriet på Mariager Højskole
Fadervor har Jesus givet til os. Fadervor er ikke en remse, men en kærlighedsrelation og livsstil som udleves fra NU til NU. Altid først opad, dernæst indad og udad. Helligånden vil skabe en tørst efter guddommelig natur, for dette er det evige liv, at de kender dig. Vi må læse og kende den ’himmelske boligavis’, atmosfære og Guds masterplan, for håbet er vigtigt akkurat som troen og kærligheden. 

- Poul Henning Krog, Læge i psykiatrien i Svendborg og tidligere præst i Pinsekirken i Svendborg

Medvandring
Kl. 13.30 - Gymnastiksalen på Mariager skole
Der er en ny åndelig åbenhed i vores samfund. Men hvordan skabes der bro mellem åndeligt vakte mennesker og kirkens fællesskab? Hvordan bygger vi relationer i kirken, som leder der åndelig vækst og udvikling?
På seminaret vil Tonny Jacobsen forklare, hvordan medvandring beskriver den måde Jesus og den tidlige kirke hjalp mennesker til åndelig vækst. Vi vil desuden se på, hvordan medvandring kan se ud i praksis.

- Tonny Jacobsen, præst i Bykirken Vejle og formand for Frikirkenet

Konflikten i Gaza - et kristne perspektiv
Kl. 15.00 - Auditoriet på Mariager Højskole

Hvem er Hamas, og hvad driver dem?  Hvad betyder Hamas` slogan ”From the river to the Sea” i praksis for Israel? Hvilke overvejelser gør vi os til den ortodoks-jødiske vækkelse og den politiske højrefløjs stigende indflydelse i Israel? Er det godt eller skidt? Hvordan kan den kristne tro bygge bro mellem israelere og palæstinensere i stedet for at fremme polariseringen og øge kløften?Hvilke glimt af håb skimtes i det fjerne om fred og forsoning i Mellemøsten?

- Poul Kirk, pastor emeritus i Bykirken Ordense og tidligere efterskoleforstander

Kirkeplantning anno 2024
Kl. 15.00 - Gymnastiksalen på Mariager skole

Et seminar for dig, der kunne se dig selv involveret i pionerarbejde og plantning af kirke.

Dan S. Jacobi er vært ved dette seminar, hvor vi zoomer ind på to kirkeplantninger, der er i gang og som plantes, som afdelinger under resursekirker.

Anette Petterson fortæller om Alive Kirken Hillerøds pionerarbejde i Ølstykke, der har kirkeplantning som mål og Simon Würtz Krath-Andersen fortæller ærligt om udfordringer og glæder ved at stå i spidsen for plantningen af Støvring Citykirke, som kun er 6 måneder gammel.

Vi vil også høre David Klit fortælle om hvorfor, hans organisation “Charity” involverer sig i samarbejde med Mosaik-kirker om kirkeplantning.

Som oplæg til dialog og Q&A vil Dan give et oplæg om det bibelske grundlag for kirkeplanting og om flerstedskirke og aktuelle modeller for kirkeplantning. En eftermiddag med fokus på kirkeplantning anno 2024. Interview og beretninger fra virkeligheden, både når det lykkes og ikke lykkes. Hvordan kommer vi til at lykkes med at plante nye kirker?

- Dan S. Jacobi, præst i A2 Aalborg Citykirke

Mandag den 15. juli

Kunstig intelligens - et kristent perspektiv
Kl. 13.30 - Auditoriet på Mariager Højskole

Kunstig intelligens er på alles læber efter lanceringen af chatGPT i november 2022. Siden er det gået stærkt og mulighederne, såvel som truslerne synes uoverskuelige. Som alt anden teknologi rummer kunstig intelligens et stort potentiale for evangeliet, men kommer også med store udfordringer og farer. Det er altså noget vi må forholde os til. Det centrale spørgsmål, som kunstig intelligens tvinger os til at tage alvorligt, handler om sandhed og virkelighed. Den for nyligt afdøde filosof Daniel Dennett har sagt at den kunstige intelligens vil gøre filosofien ærlig. Men er det nu også tilfældet?  

- David Jakobsen, professor ved Aalborg Universitet

Hvordan stifter vi fred i en verden med religiøse konflikter?
Kl. 13.30 - Gymnastiksalen på Mariager skole
Religiøse konflikter skaber grundlag for vold og ekstremisme. Ikke kun ude i verden, men også herhjemme. Hvordan kan vi være fredsstiftere i en verden med religiøse konflikter? Har kirker i det Globale Syd noget at lære os? På seminaret deler vi historier og erfaringer fra IAS’ freds- og forsoningsarbejde i Sudan, Kenya og Tanzania. Et arbejde med kirkelige aktører i spidsen for fredelige samfund. Vi lytter til personlige fortællinger, og bliver sammen klogere på vores egen rolle som fredsstiftere.

- Christoffer Wilki-Kurtzhals og Torben Madsen, Engagementsleder og Generalsekretær hos International Aid Services (IAS)

Miraklet som har givet mange troen på Gud
Kl. 15.00 - Gymnastiksalen på Mariager skole
I oktober 2020 blev Niels træt og sløj. Han tabte sig hurtigt og gik til lægen, der bad ham se tiden an. På sin fødselsdag 24. november blev Niels akut indlagt på sygehuset i Herning. Lægens besked lød: ” Du har tre knuder i bugspytkirtlen og så høje levertal, at du kun kan regne med få dage at leve i”.

Niels og Hansa var igangsættere af rehabiliteringscenteret Betesda, og starede siden Sdr. Bork efterskole. Hør Niels fortælle om hvordan Gud greb ind, og bruger dette vidnesbyrd til vidne om ham.

- Niels og Hansa Vestergaard, tidligere efterskoleforstanderpar og meget mere

Hvordan lykkes vi i personlig evangelisation? (Cultivating personal evangelism)
Kl. 15.00 - Auditoriet på Mariager Højskole
Bliv inspireret af historier fra det virkelige liv. Melinda Henderson er gift med Larry og de har boet i Europa i mere end 20 år udsendt af Assemblies of God i USA. De tilbragte den første halvdel af deres tjeneste på De Kanariske Øer, hvor de arbejdede med kirkeplantning og den anden halvdel i Wien, Østrig som ledende præster for Vienna Christian Center.
De fungerede samtidig som områdedirektører for 10 lande i Nordeuropa og ledte et netværk af europæiske internationale kirker og startede INSPIRE-projektet, en global bevægelse for at nå ud til kvinder i alle aldre. De har været gift i 32 år og har 3 børn og 2 børnebørn.

Larry Henderson har besøgt Danmark flere gange og været taler på samlinger i Mosaik netværket.
De er i dag tilbage i USA og arbejder på AOGs hovedkontor i Springfield, Missouri

Tirsdag den 16. juli

Genovervejet LIVE
kl. 13.30 - Auditoriet på Mariager Højskole
Kristne er ligesom alle andre i fare for at leve i deres egen ekkokammer. Derfor mener præsterne Hansen & Galonska at det er sundt, af og til at genoverveje gamle som nye emner, som har med vores tro og hverdag at gøre. For over 2 år startede de deres egen podcastserie "Genovervejet", hvor de plejer at drøfte alt mellem himmel og jord, kirke, samfund og tro -  for at sparke en dialog og debat i gang. Velkommen til genovervejet - live!

- Jürgen Galonska og Johnny Hansen, præster i Citykirken Århus

Kampen om sandheden
Kl. 15.00 - Gymnastiksalen på Mariager skole
Der har altid været mange konkurrende sandheder, der her kæmpet om magten. Men en særlig kategori af alternative sandheder er konspirationsteorierne. Hvordan stiller vi os som kirke til den slags alternative forklaringer? Hvad kan de gøre ved vores Guds- og verdensbillede? Og hvordan bevarer vi begge ben på jorden og hovedet i himlen i en verden af vilde teorier og ekkokamre?

- Jesper Veiby, forfatter til flere bøger og en del af præsteteamet i A2 Aalborg Citykirke

Jesus i familien
Kl. 15.00 - Auditoriet på Mariager Højskole
Hvordan skaber jeg en tryg og tillidsfuld relation til mit barn? Hvordan bliver vi forældre, som vores teenagere har lyst til at tale med? Og hvordan griber vi de svære samtaler an? Hvordan deler jeg Jesus med mine børn i hverdagen? Disse og en række andre spørgsmål vil Signe Verup forsøge at besvare på dette seminar.

- Signe Verup, mor til tre skolebørn, psykolog i egen klink

Onsdag den 17. juli

Lad os tale om tro
kl. 13.30 - Auditoriet på Mariager Højskole
Fra midten af september kommer vi til at møde mange små videoer fra ”Lad os tale om tro”  trailere på vores Sociale Medier. Casper Christensen, Alex Vanopslagh, Vlado med flere vil opfordre os danskere til at tale om tro. Hvordan kan vi bedst bruge denne kampagne både som enkeltpersoner og kirker? Hør om tankerne bag og ideer til, at vi som kirker griber et konkret redskab til at blive en del af vores tids søgen mod kristendommen.

- Mikael Wandt Laursen, generalsekretær i Frikirkenet

(GENTAGELSE) Konflikten i Gaza - et kristne perspektiv
Kl. 13.30 - Gymnastiksalen på Mariager skole

Hvem er Hamas, og hvad driver dem?  Hvad betyder Hamas` slogan ”From the river to the Sea” i praksis for Israel? Hvilke overvejelser gør vi os til den ortodoks-jødiske vækkelse og den politiske højrefløjs stigende indflydelse i Israel? Er det godt eller skidt? Hvordan kan den kristne tro bygge bro mellem israelere og palæstinensere i stedet for at fremme polariseringen og øge kløften?Hvilke glimt af håb skimtes i det fjerne om fred og forsoning i Mellemøsten?

- Poul Kirk, pastor emeritus i Bykirken Ordense og tidligere efterskoleforstander

Moderne mission – hvordan mediebaseret mission forandrer den muslimske verden
Kl. 15.30 - Gymnastiksalen på Mariager skole
Siden 2007 har danskbaserede Kanal Hayat delt evangeliet i den muslimske verden og med stor succes kombineret mission med medier, opfølgning og kirkeplantning. Et arbejde, der skaber forandring i den muslimske verden. Med udgangspunkt fra Danmark, sender Kanal Hayat på 5 sprog, har hver måned kontakt med tusindvis af muslimer og et stærkt samarbejde med lokale kirker.

- Lederen af Kanal Hayat

Åndelighed og mundtlighed
Kl. 15.30 - Auditoriet på Mariager Højskole
Hvordan skaber lovsang, bøn, troshistorier, ritualer, prædikener og Åndens gaver en stærkere tro og erfaring af Kristus i mit liv? Et forskningsbaseret seminar om den Pentekostale spiritualitet.  

- Leif Petterson, forstander på Mariager Højskole

Gospelworkshop
Kl. 15.30 i camphallen

Kom og vær med til en opløftende og livsbekræftende gospelworkshop, hvor vi kaster os ud i et par lækre gospelarrangementer som vi synger flerstemmigt. De sange som læres fremføres på aftensmødet i camphallen.

Der er noget helt særligt ved at synge gospel sammen og opleve harmonien, rytmen, synergien og ikke mindst glæden ved at synge sammen. Alle er velkomne til denne workshop uanset din erfaring med sang eller korsang. Alle kan være med.

- Steffen Bay leder til dagligt Middelfart Gospel Choir, South City samt Steffen Bay & The CC Singers og er uddannet på Musikkonservatoriet i Kbh. Han har bl.a. udgivet albummet ”All Blessings” og EP’en ”Let’s Get Together” og skriver også sange for andre danske kunstnere.

Torsdag den 17. juli

Det profetiske i hverdagen (workshop)
Kl. 13.30 - Gymnastiksalen på Mariager skole

Vi lever i en tid, hvor det profetiske ikke kun er vigtigt - det er nødvendigt. I en tid med så mange stemmer der forsøger at få vores opmærksomhed, er der mere end nogensinde før, brug for at høre Guds stemme. Hvorfor overhovedet fokusere på det profetiske? Er det egentlig ikke kun for nogle få særligt udvalgte, eller kan jeg også komme til at profetere? Hvordan gør man det, og kan det kun bruges i kirken? Denne workshop kan for nogle være livsforvandlende.

- Thomas Carbac, lærer på Mariager efterskole og tidligere præst i Grenaa Frikirke

Stemmer fra ørkenen
Kl. 13.30 - Auditoriet på Mariager Højskole
I kirkens tidligste historie befandt der sig mennesker i ørkenen for at finde stilhed, afskallethed og Guds nærvær. Disse mennesker er af kirken blevet kaldt for ørkenens fædre og mødre, og blev en vigtig stemme for kirken og for de små nyopstartede kristne fællesskaber uden for byerne. Fædrene og mødrenes tanker og handlinger er blevet skrevet ned og bevaret. Det er ikke færdige og let spiselige retter der kommer fra ørkenen, dens pointer og refleksioner er grovkornet, obskure men begejstrende. Velkommen til et lille seminar om kirkens helte fra ørkenen.

- Christopher Aagaard, præst i Græsted Frikirke

Enneagrammet og kristen identitet
Kl. 15.00 - Auditoriet på Mariager Højskole
På seminaret vil Helena Protopapas forklare, hvordan Enneagrammet (9 personlighedstyper) viser, at vi har sat os selv i kasser. Disse kasser begrænser og nedbryder vores fortælling om, hvem vi er. Enneagrammet hjælper os med at forstå os selv og andre, så vi kan bryde fri. Gud er indprentet i vores DNA, og med Jesus i os kan vi finde vores kristne identitet og opleve sand frihed. Vi vil udforske de 9 typer og bevægelsen fra sovende til vågende.

- Helena Protopapas, terapeut og ejer af Danmarks enneagram skole

Åbent lederseminar med Peter Wenz
Kl. 15.00 i Camphallen
TRANSFORMATIONAL LEADERSHIP
Hvilke udfordringer står vi overfor, som kirker og ledere, i Europa i de kommende 10 til 15 år? Hvordan skal vi reagere?

Peter Wenz vil her tale om ledelse og dele erfaringer fra et langt liv i lederskab, et seminar som er rettet mod præster, ledere og erhvervsfolk, men åben for alle interesserede.

- Peter Wenz er seniorpræst i Gospel Forum, Stuttgart - en af ​​de største karismatiske kirker i Tyskland.